Wij beantwoorden al jouw vragen telefonisch op onze spreekuren:

Maandag: 16:00 – 18:00
Woensdag: 16:00 – 18:00

Brief schrijven

Het kan zijn dat jij thuis in een vervelende situatie zit en dat je graag je stem wil laten horen. Dit kan je doen door een brief te schrijven naar de rechter. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een van de volgende situaties:

  • Je wil dat de rechter iemand aanwijst die jou helpt met het opkomen voor jouw mening.
  • Je wil dat het gezag over jou wordt verplaatst naar een van je ouders.
  • Je wil de omgangsregeling veranderen (bijvoorbeeld vaker of juist minder vaak naar één van je ouders).
  • Je wil de informatieregeling veranderen (bijvoorbeeld zodat een van je ouders minder over jou te horen krijgt).

In de brief naar de rechter kan jij je mening geven. Je vertelt hoe je de situatie ervaart en hoe je het liever anders zou willen zien. Ben je jonger dan 12 jaar dan hoeft de rechter je brief niet te lezen, maar hij mag dit wel doen. Vanaf 12 jaar zal de rechter je brief in ieder geval lezen. Na het lezen van de brief besluit de rechter of hij jou uitnodigt voor een gesprek. De rechter zal goed naar jouw mening luisteren, maar neemt uiteindelijk zelf een beslissing. Dit kan dus ook betekenen dat de rechter iets anders beslist dan wat jij wil. Jouw belang zal wel altijd voorop staan bij de beslissing van de rechter.

Wij helpen jou graag met het laten horen van je mening en daarom kun je bij ons terecht voor hulp bij het schrijven van een brief aan de rechter. Jouw ouders zullen niet bij het schrijven van de brief zijn en je mag zelf bepalen of je aan je ouders wil vertellen waar wij het over hebben gehad, wij zullen nooit iets doorvertellen. 

Wil je weten of jij in jouw situatie een brief kan schrijven naar de kinderrechter? Neem dan contact met ons op.